ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

Ступінь реакції споживача відрбражасться в понятті "еластичність попиту залежно від ціни". .Це поняття називають ще коефіцієнтом цінової еластичності. Він вимірюється в процентах як відношення змін попиту до змін ціни.
Глава 10. ФІРМА ЯК СУБ'ЄКТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН
§ І, Фірма (підприємство): сутність, функції і правова основа функціонування
Поняття "фірма" та "підприємство"
' «к тотожні. Так. під фірмою розуміється будь-я
•• ~к„- - я '•'.шриємство. що має права юридичної осоои, л ^еж
сіном — виробничий комплекс, однопрофільна структура
93
"!Н\ ГаМОС! Н'ІІІ'-ТЬ. І
1 пш гінкормсіания іення самостійного і ("ари. ма-і-аг послу: й. свідчить :Іро схожість, І'огс>лн!с гі, цих понять. В західній економічній літературі основна лаика суспільного виробництва частіше називається фірмою, у вітчизняній — підприємством.
Як субЧкг ринкових відносин фірма (підприємство; мас такі ознаки' господарська організація, цю склалася: виробництво товаріз, катання ПОСЛУГ: статчс юридичної особи. Розглянемо ці ознаки.
Поняття •'організація" запроваджено в економічну теорію: ще А. Маршаллом, але широке зикорисганкя отримало в рамках| інституціоналізму. Р. Коуз в 1937 р. визначив організацію як групу людей, які свідомо об'єдналися для реалізації своїх інтересів.
Існує багато форм організацій, які класифікуються за різними критеріями. Особливостями господарської організації є: відокремленість майна, закритість членства в організації, виняткове привласнення матеріальних благ.
Не будь-яка господарська організація є фірмою (підприємством). Щоб стати нею, вона мас бути товаровиробником. Виробництво товарів, надання послуг для задоволення потреб споживачів — головна економічна функція фірм;-;.
Діяльність, пов'язана з наданням товарів і послуг кінцевому споживачеві, є частиною виробництва.
Оскільки в ході виробничої діяльності фірма перетворює ресурси в продукцію і за рахунок отриманого від її продажу доходу виплачує прибутки власникам ресурсів, фірма виконує ще дві економічні функції: функцію продуктивного використання ресурсів і функцію розподілу.
Третя ознака — наявність статусу юридичної особи. Юридичною особою вважається організація, що представляє в | єдиній особі окремих суб'єктів, які входять до неї і мають в розпорядженні відокремлене майно; яка несе самостійну майнову відповідальність, виступає як самостійний суб'єкт права в ролі позивача і відповідача.
Статусу юридичної особи фірма (підприємство) набуває після державної реєстрації. »
Отже, фірма (підприємство) — це господарська організація, що користується правами юридичної особи, здійснює виробництво товарів, надання послуг з метою отримання прибутку.
Доцільність утворення фірми як організаційної форми І 94 4
,,/;,;;,;•;<,;. < : ІО'І і! ,',) ; і •• • І.ЧЧ'Р". '^.п.' ''.':- .' ^' ••' '•'>'• '•' ° іе к ' 'ЇВ '-'• ."'V ПргІІІІ . і'І!,я?' :}ЦКОрІіСТОіЛ іі."і і'І •• і'ОЬ'а. :! .:.'.і','<>~ рО-;К'Л!Л ";%!аП!Л ЬН". 'і !•
...г.'іі'ііігкіч. Крім того, ця оргам!';а:;шна с'-орма дає можліівіі.Іь Ч.Ігіоуити на елементах основного і оборотного капітал). ; -.'Н^чваги невироонич.. гак звап трансакчійиі витрати.
ТрачсакиійіІІ рліфаш — №' вятрати в сфері обміну.
;оБІені передачею прав власності. Звичайно наділяють такі види
н: :иат: на пошук інформації, ма проі;сде;гня переговорів і укладення
контрактів, ма проведення розрахунків, на специфікацію і захисі
по з в власності.
Сутність перших трьох трансакшйних витрат розкривасться
з їх назві.
Витрати на сг.оиифікзціч-- прг.в власності — це витрати. пов'язані з визначенням •.'•уб'єк'Іа і об'єкта власності, засобів наділення нею, з визначенням правомочносте*! власника.
§ 2. ВчутрІ!ІІнс і зовнішнє середовище фірми (підприємства)
Діяльність фірми визначається внутрішніми і зовнішніми чинниками. Сукупність першим складає внутрішнє, а сукупність других — зовнішнє середовище фірми.
Матеріальне внутрішньофірмове середовище — це всі матеріальні об'єкти, які оточують індивіда або соціальну групу Е процесі виробництва товарів, надання послуг, це речі, повітряне середовище, самі люди У відношенні до даного працівника інші учасники виробництва є частиною матеріального середовища, в якому здійснюється його діяльність.
Матеріально-речове середовище складається з засобів виробництва і предметів, необхідних для життя людини під час виробництва. Це середовище натуральне, природне й середовище. створене самими людьми, їх співвідношення залежить від
специфіки виробництва
Соціальне знутрішньофірмове середовище — це сукупність чідносин, що склалися у фірмі, соціальні норми поведінки, рівень суспільної свідомості. В літературі соціальне середовище часто
моральним або психологічним кліматом. Організації, як правило, складаються з більшої або меншої :і соціальних гр-гі/ Вони створюються на основі як ьмого. так І неформального принципів. З урахуванням того, і.зідн є членами не тільки організації в цілому, але й своєї
фірми. П|
параметрів!
соціальної групи, > внутрппньомх середовищі фірмі: виділити мікросередовище того або іншого працівника, тієї або іншої соціальної групи.
Внутрішнє середовище значною мірою формується! керівництвом фірми. Воно вибирає метЧ діяльності завдання, технологію, структуру і багато інших діяльності організації. Разом з тим можливості керівництва, я відомо, не є необмеженими. Вибір технології визначається рівнем! розвитку продуктивних сил, значна частина елементів соціальне середовища фірми формується поза нею і лише привноситься фірму зовні.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ    

Рубрики

Рубрики