ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

Право голосу при вирішенні справ товариства надають власнику, коли дивіденд не виплачується протягом декількох звітних періодів.
Акції можуть бути іменними і на пред'явника. Широке коло населення має право бути власниками, як правило, іменних акцій.. При передачі цього виду акцій" іншій особі треба поставити на ній спеціальний передаточний підпис, який робиться з відома акціонерних зборів.
Виникнення акцій як цінного паперу пов'язано з переходом від індивідуальних до асоційованих форм приватної власності. Слід мати на увазі, що, по-перше, необхідність у власності такого роду зумовлена збільшенням масштабів і вартості виробництва. Фінансових коштів одного підприємця вже недостатньо для вирішення великих проектів. Водночас акціонерна форма організації підприємства надає інвестору широкі можливості інвестувати свої капітали.
Акціонерна форма цінних паперів дає право на участь в управлінні акціонерним товариством. Проте реально це право зосе-
142
кой і ;>о.:ь>!І,\« Рекетом ;-ь'.і!І! то '; осальт .т>:;ізи. Для !і;ІІ.'.'\ інв-;'-І'' кількістю акцій, їх прн'лиаііпя — її-. :06го кредитна у гола, мастка з^ціп
і!ен\ < :Ір-;во І':І^он;І<-'і' •••\ які молодіють н-._ Ін.'чною ашн Ш'.:де надання потіли. -свестсгів не лає ім
:06го кредитна у г,
можливості ефекіиьно впливи ги ній прийнятті того чи інії р.шеь'.ня. зони можуть переливати СБОГ прало гг.:;ос\; за дорученням гр'я їм особам або раді директорій. \
Облігації — найбільш важлива форма цінних паперів. Вони '-асвідчують внесення їх власниками грошових коштів і підтверджують зобов'язання відшкодувати їм номінальну вартість цих цінних паперів у встановлений строк з виплатою фіксованого щорічною процента. Облігації' випускаються на обмежений період часу. Вартість їх повністю погашається по закінченні цього
строку.
Законом України "Про цінні папери і фондову біржу" визначено такі вимоги до емітентів облігацій: по-перше, акціонерні товариства можуть випускати облігації на суму не більше 25% розміру статутного фонду і тільки після повної оплати всіх раніше випущених акцій; по-друге, емітент при випуску в обіг облігацій має бути незбягковим протягом останніх трьох завершених фінансово-господарських років або з часу утворення, якшо даний строк менше трьох років, по-третє, емітент не повинен мати простроченої заборгованості кредиторам і по внесках до бюджету; по-четверте, емітент зобов'язаний цілком сплатити статутний фонд на той час, коли він приймає рішення про емісію облігацій.
В Україні як боргове зобов'язання облігації випускаються двох видів: а) облігації внутрішніх республіканських і місцевих позик; б) облігації підприємств. Вони можуть бути іменними і на пред'явника, процентними і безпроцентними (цільовими), можуть вільно обертатися на ринку або мають обмежене коло обігу. Як і інші цінні папери, облігації мають номінальну й ринкову вартість, або ринкову ціну. Ціна, за якою облігації вільно продаються і купуються на ринку, називається курсом облігації. Цей курс залежить від номінальної вартості, яка зазначена на ній, а також від стану економіки, фінансово-кредитного та грошового обігу. В умовах інфляції попит на облігації різко знижується і водночас зросте попит на звичайні акції та облігації, що конвертуються.
Ь закінченням терміну облігаційної позики емітент має ВИКУПИТИ облігації \ власників. Коли ж фінансове становище емітента не дозволяє ие зробити, він зобов'язаний замінити старі оолі' '.тії новими. Облігації внутрішніх республіканських і місцевих
'і 43
позик є цінними паперами, проценти .Іо яких п;І«;и'Іь держана з державного бюджету. Ллє вигода держави набагато перепишуг. витрати на реалізацію позики.
Важливими видами цінних паперів, що випускаються в обіг в Україні, є казначейські июов'яіання. ЦІ цінні папери засвідчують внесення їх власниками грошових коштів до бюджету і право одержання фінансового доходу.
У функціонуванні ринку цінних паперів бере участь велика кількість юридичних і фізичних осіб. Усіх їх можна поділити на емітентів цінних паперів, інвесторів і професійних учасників рикку цінних паперів, серед яких слід розрізняти фондові біржі, інвестиційні фонди, компанії, посередницькі структури (брокерська діяльність).
§ 2. Фондова біржа
Фондова біржа — одна з головних діючих осіб ринку цінних паперів. Це самостійна приватна або державна установа, що регулює й контролює купівлю-продаж різних цінних паперів. На відміну від емітентів, які продають цінні папери на первинному ринку, фондові біржі створюють і обслуговують вторинний ринок цінних паперів, на якому знаходяться в обігу раніше випущені папери. Отже, фондові біржі займаються по суті перепродажем цінних паперів та виконують функцію по мобілізації вільних грошових коштів шляхом організації продажу цих цінностей ; таким чином забезпечують перелив капіталу між державою, підприємствами та індивідуальним господарством.
Економічна роль фондових бірж полягає в тому, що з їх допомогою на основі використання принципів саморегулювання ринкової економіки відбуваються обслуговування обороту грошових капіталів, які опосередковують розподіл і перерозподіл національного прибутку між галузями народного господарства, соціальними групами суспільства, а також усунення із цієї сфери монопольних державних структур.
Правовий стан фондової біржі в Україні визначено в Законі України від 18.06.1991 р. "Про цінні папери І фондову біржу". Організація фондової біржі здійснюється тільки у формі акціонерного товариства (ст. 33 Закону), яке може бути створено не менше ніж двадцятьма засновниками — торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної та комісійної діяльності.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ    

Рубрики

Рубрики